Хоби

Д

ърводелството е моя стара страст. Обичам да "майсторя", да правя различни неща със свои ръце. Дървото е много благодатен материал за тази цел. Първите си мебели направих през 1978 година и още ги ползваме.

През 2016 година проектирах и направих най-сложната си машина - тъкачен стан с 8 нищелкови платна. Станът беше подарък и трябваше да бъде портативен. Старателното проучване на различните вече произведени станове показваше, че обичайно в становете стърчат разни детайли, макари и въжета. Постарах се да намеря решение, което скрива целия този цирк. Мисля, че успях.

Общият брой единични елементи, от които е изработен станът надхвърля 1000, без в това число да влизат нищелките в осемте платна.

Нововъведение е и монтирането на локално осветление, което да помогне на тъкачката да работи без да си напряга очите. 

В

ходната врата на къщата беше направена доста набързо още през 2008 година, когато довършвах зимната градина и в последствие много исках да направя нещо по-представително. През 2018 година, за моя 70-годишен юбилей, реших да си подаря красива входна врата.

Имах събрана колекция снимки на такива врати, които се произвеждат и продават в САЩ за скромната сума от няколко хиляди долара. Избрах от тях елементи, които ми харесват и проектирах врата за моята къща.

Изработката продължи доста време и трябваше да се преодоляват доста трудности със закрепването поради тежестта на крилата на вратата, но се получи. Трудно беше и построяването на козирката, защото е доста нависоко, а аз я правих сам, без чужда помощ.

Цветното стъкло изработи добричкият скулптор Димитър Янков, който се ентусиазира от проекта ми и реши да помогне за реализацията му.

В

Стожер много неща са правени повече от един път. Преди години бях направил оранжерия с метална конструкция от винкели, но полиетиленовото покритие имаше кратък живот и се налагаше подмяна след една-две години. Реших втория път да направя нещо по-стабилно и естествено, изборът за конструкцията беше дърво.

През 2020 година срязах винкелите, освободих площта за оранжерията, която е 5 х 5 метра, закупих греди и започнах. Бях доста зает с основните неща, които работя, затова ми трябваха около шест месеца, за да я направя.

Оранжерията е висока 3.2 метра, покрита е с поликарбонатни плоскости, има две врати и четири прозореца. Прекарана е вода и е изградена система за капково напояване, има електрически ток и осветление.

Бях си поставил амбициозната цел да изработя и да монтирам всичко абсолютно сам, без каквато и да е помощ. Успях. Направил съм клип, от който може да се види процеса на изработката на детайлите и монтажа на оранжерията.

 

 

 

 

Направих 10 минутен клип за изграждането на оранжерията.
Сайт - http://www.penkiler.com 
Електронни книжки - http://www.penkiler.com/index.php/e-books 
Фейсбук - https://www.facebook.com/penkiler.rossenov
О

т дете обичам смешните неща. Бях абониран за всички достъпни хумористични издания на бившите социалистически страни, изрязвах карикатурите и текстовете, които ми харесваха и ги лепях в албуми. С удоволствие ги показвах на приятелите си, смеехме се и се забавлявахме заедно.

Интернет дава несравнимо по-големи възможности да споделиш това, което ти носи настроение. Направих сайта Пенкилер с намерение да покажа карикатури на мои любими художници, умни и мотивиращи мисли на велики хора, смешни анекдоти, абсурдни изречения, които те карат да се замислиш.

Пенкилер стартира на 1 април 2019 година и оттогава го попълвам ежедневно. Рубриките с анекдоти напреднаха много и на 30 септември 2021 г. публикувах №1000 на късите вицове "До 20 думи", на 6 октомври 2021 г. - №1000 на "Анекдоти", следват ги "Безумните мисли" и още две рубрики. Започнах публикуване на електронни книжки с по 100 анекдота, те са на страницата e-Books на сайта.

Б

ях на шест години, когато започнах да уча цигулка, а по-късно и солфеж. Това продължи 8 години. Не станах музикант, но придобих и завинаги запазих вкуса към истинската музика. 

Харесвам и обичам да слушам различна музика, разбира се и класическа, но в съвременния свят има много стойностни и красиви песни и инструментални изпълнения в различни стилове.

Няколко такива опуса, които пълнеха очите ми със сълзи всеки път, когато ги слушах, ме импулсираха да създам и да поддържам сайт с красива и емоционална музика, чрез който да споделя с приятелите си това, което ме вълнува. Подбирам ги много внимателно и не бързам.

Търся за всяка песен и инструментално изпълнение историята на създаването, първите изпълнители, текстовете, различните аранжименти и кавъри. Трябва да призная, че това е огромно удоволствие.

За част от песните слагам кратка информация и линкове в профила си във Фейсбук. От реакцията на приятелите ми разбирам, че съм на прав път.

Сайт - http://emotions.rossenov.com